Roti maken met Swiet Moffo wordt een koud kunstje. Wij hebben de kruiden, de vellen (pannenkoeken die wij platen noemen) en de recepten. De roti gerechten en recepten in ons kookboek. Het meest bekende Surinaamse gerecht volgens traditioneel recept met aardappel, kousenband en kip. Door onze kruiden en tips uit het kookboek makkelijk en eenvoudig zelf te maken. Stap voor stap leggen wij het uit. Swiet Moffo betekent niet voor niets “Lekker bekkie” in het Surinaams.
De oorsprong
Roti staat in Nederland bekend als een Surinaams gerecht. Maar oorspronkelijk komt het niet uit Suriname. Het is een gerecht dat uit hindoestaanse landen zoals India, Pakistan en Maleisië afkomstig is. Er zijn dus ook verschillende versies. Bij ons is de Surinaamse de bekendste… en wat ons betreft echt de lekkerste 😉
Afkomst van het woord
Het woord is afkomstig uit het Hindoestaans en betekent letterlijk “brood”. Je denkt misschien dat het het hele gerecht is zoals je het in de toko koopt. Dus met kip, aardappels, kousenband of sperziebonen. Toch betekent roti brood. Het gaat dus hier alleen om de zogenaamde roti vellen of de pannenkoeken, ook wel roti platen genoemd. De kip, aardappel en andere ingrediënten zijn eigenlijk bijgerechten. Samen met de masala maakt het gerecht ook zo super lekker.
De pannekoek, vellen of plaat
Een Surinaamse plaat bestaat niet alleen uit tarwebloem, maar je voegt ingrediënten toe aan het deeg. Dat kan een aardappelmengsel, een mengsel van gele spliterwten of kikkererwten zijn. Eerst maak je balletjes van het deeg, daar worden met je duim gaten ingedrukt. In de ontstane gaten doe je het mengsel. Maak nu de gaten weer dicht. Rol het deeg nu uit tot dunne pannenkoeken. Het deeg bestaat dus nu uit twee laagjes. Vind je dit allemaal teveel werk. Wij hebben kant en klare rotiplaten al voor jouw gemaakt. Uiteraard authentiek Surinaams.
Vele gerechtsoorten ook vegetarisch
Heel bekend is roti met kip. Maar het kan ook met lam of volledig vegetarisch. Met chinese, witte of spitskool. Kousenband, sperziebonen, pompoen pak soi. maar omdat allemaal bijgrechten zijn, kan je eindeloos combineren of je culinaire creativiteit kwijt. Alleen al bij het zien van de plaatjes kan het water je in de mond lopen. Het ziet er niet alleen heerlijk uit, het smaakt nog 100x beter!! De uitgekiende kruidencombinatie van onze Swiet Moffo Rotikruiden-mix maakt jouw gerecht helemaal authentiek Surinaams. En het kan bijna niet mislukken! Doordat de kruiden heerlijk geuren zullen vele kinderen wel groente gaan heten, waar ze misschien normaal de neus voor ophalen.
Met ei of zonder
Vergeet ook niet het heerlijke hardgekookte ei bij jouw gerecht. Die hoort er echt bij, hoewel we natuurlijk steeds meer vegetarisch en veganistisch gaan eten. Dus laat het eitje ook gerust weg. Stukjes tofu zijn ook heerlijk te combineren bij jouw gerecht. Het kan compleet vega bereid worden.
Masala
Wees vooral voorzichtig met masala (gele kerrie kruiden), dit geeft heel erg af aan kleding, maar ook aan plastics en zelfs aan sommige aanrechtbladen.
Roti in onze webshop
Kijk voor alle ingrediënten en recepten hier. Ook bij verschillende supermarkten vind je onze producten. Bijvoorbeeld bij Vomar. Er is er altijd wel één in de buurt.
Hoe wordt het gegeten?
Je kunt het op verschillende manieren eten, je kunt het los eten, maar je kunt het ook samen met een gerecht eten of een roti oprollen met een bijgerecht als vulling er in. Vaak wordt het gegeten met kip of ander vlees, kousenband, (zoete) aardappel, hardgekookte eieren, knoflook, ui en een Madame Jeanette peper. Je eet het in Suriname met je handen en niet met bestek. Neem de “pannenkoek” en scheur een stukje van af. Schep een beetje het bijgerecht (aardappel, groente, rotisaus) hiermee op.
De samenvatting uit Wikipedia:
De “pannenkoek” die in Suriname (en Nederland) roti of plaat heet, wordt in India chapati genoemd. Nederlanders noemen het vaak een roti vel. Het is een ongezoete broodpannenkoek die verschillende ingrdiënten kan hebben. De Surinaamse roti die wij kennen, zit veelal gemalen gele spliterwten of aardappelen en met kruiden/specerijen zoals komijn en chilipeper. Bij de Surinaamse roti hoort een aantal bijgerechten. Kousenband, aardappelen, hardgekookte eieren, knoflook, ui en verschillende soorten vlees (kip, eend, schaap) zijn de bekendste. Deze bijgerechten worden meestal gekruid met masala, dat is een mengsel van gemalen specerijen en is vergelijkbaar met kerrie. Om de plaat te maken worden balletjes deeg met andere ingrediënten uitgerold tot dunne pannenkoeken die op de rotiplaat worden gebakken.
Hoe eet je het?
Roti eet je eigenlijk met de handen. Dus zonder bestek. Breek een stukje van het rotivel af om met het stukje in de hand de bijgerechten op te pakken en op te eten. Let op! De masala geeft een prachtige gele kleur af, die zich moeilijk laat verwijderen.